|
|
Listy t.1/3
 |
|
|
Wielu wyobraża sobie, że w kraju powstał rodzaj przepaści dzielącej czasy obecne od przedwojennych i rezygnuje z próby zrozumienia życia bieżącego. Mnie osobiście wszystkie książki, jakie otrzymałem z kraju, mówią raczej o ciągłości życia i pracy, zupełnie zrozumiałej zresztą tak długo, jak jest dziełem tego samego pokolenia. Przepaść czasu i wypadków dzieli znacznie więcej zapewne przedwojenne i obecne życie emigrantów i ich obraz życia w kraju jest być może tylko projekcją ich własnego rozdwojenia. Jerzy Stempowski, 24 styczeń 1954.
|
|
Produkt pochodzi z: Listy t.1/3
|
 |
|
|
Lektury obowiązkowe zatwierdzone przez Ministra Edukacji Narodowej dla uczniów szkół podstawowych. Wybór obejmuje opowiadania: Boże Narodzenie, Olek, Ptaki, Pies, Marcin Kozera
|
|
czytaj więcej
|
 |
|
|
Tom zawiera najbardziej znane i najczęściej czytane opowiadania Marii Dąbrowskiej.
|
|
czytaj więcej
|
 |
|
|
Działo się to przed pierwszą wojną światową. Nikt z was nie pamięta tych czasów, lecz ja pamiętam dobrze różne rzeczy, które się wtedy działy. Jednej z nich posłuchajcie. Daleko stąd z pienistego oceanu wynurza się, jak wiecie, wyspa, na której dumnie powiewa sztandar Anglii. Londyn jest olbrzymią stolicą tego kraju. Otóż w Londynie, na uboczu, w hałaśliwej dzielnicy biedaków jest plac, który nazywa się Charles Sąuare1. Miejsce to nie jest...
|
|
czytaj więcej
|
 |
| Autor: |
Dąbrowska Maria |
| Wydawnictwo: |
Greg |
| Liczba stron: |
325 |
| Data wydania: |
2005 |
| ISBN: |
8373277137 |
| Format: |
14.0x20.5cm |
|
|
Barbara Ostrzeńska jako młodziutka dziewczyna była, jak się wydaje z wzajemnością, zakochana w przystojnym prawniku, Józefie Toliborskim. Ich drogi rozeszły się jednak - adorator, który nie wahał się przynieść Barbarze bukietu nenufarów porastających taflę jeziora, nie zdobył się na decyzję małżeństwa ze śliczną, ale niebogatą panną. Barbara przeżyła zawód miłosny i straciła nadzieję na szczęście w miłości. Tymczasem w czasie wakacji w Borku...
|
|
czytaj więcej
|
 |
|
|
Do Ciebie należy decyzja, w jakim stopniu przygotujesz się do nowego typu egzaminu maturalnego. Nie jest on trudny, ale wymaga opanowania pewnych umiejętności i posiadania określonej wiedzy. Umiejętności doskonalić można poprzez ćwiczenia - przygotowujące Cię krok po kroku do zadań maturalnych. Poznasz dokładnie zasady wymagań egzaminacyjnych i strukturę tematów, a niniejszy poradnik pomoże Ci wykonać to, co bez przygotowania i treningu byłoby...
|
|
czytaj więcej
|
|